Hvad er det nu ebola er?

Læs de her gode råd og fif omkring ebola og hvordan ebola smitter og hvordan du undgår at blive smittet.

  1. Hvad er ebola? Ebola er en sygdom der er opstået i Afrika og har slået tusindvis af mennesker ihjel og smitter gennem kropsvækster og ikke gennem luftveje. Måden det fx kunne smitte på, er ved dørhåndtag og håndtryk. Dog kan meget undgås ved hjælp af god håndhygiejne og fx spritte sine hænder af. For det at spritte hænderne af er meget effektivt måde at undgå at sprede bakterier og sygdomme. Man mener at ebola stammer fra afføring hos flagermus. 
Ebola er ikke til at spøge med

Spørg altid en læge hvis du har mistanke om du er smittet af ebola

 

 

 

 

 

 

 

2. Hvordan smitter ebola? For at det skal smitte en, kræver det man har enten være i fysisk kontakt med en der er smittet eller via kropsvækster. Kropsvækster er alt fra sved, blod, urin osv. Og skal komme fra en som er smittet. Derfor kan man ikke få ebola via luftveje, da det slet ikke smitter den vej og kan slet ikke smitte den vej. Dog har sygdomme med at mutere sig med tiden og det man så frygter er, at det kan komme til at smitte via luftveje, så man kan indånde det.

 

3. Hvordan helbreder man ebola? Der er det korte svar, at det kan man slet ikke. Der arbejdes på forskellige vacciner man håber der kan helbrede ebola, men ind til de er udviklet, kan man ikke helbrede det og man ved endnu ikke hvordan man gør det. Det er en af grundende til, det så hurtigt blev så udbredt. Dog er man i gang med at teste medicin og vacciner man regner med kan helbrede det, men hvornår det er klar, er slet ikke til at sige på nuværende tidspunkt. Fx skal det godkendes til brug på mennesker og skal igennem en masse test, før man kan tillade at bruge det som en fast del af behandlingen.

4. Hvad er ebola symptomer? De klassiske symptomer på ebola er meget høj feber og derfor kan det let forveksles i starten med influenza da det er meget de samme symptomer. I takt med ebola udvikler sig i kroppen, kan det også give indre blødninger og at organer stopper helt med at virke. Derfor er ebola så farligt og gør så, så mange dør af det og dermed så få der overlever at blive smittet med det og det går hurtigt med at udvikle sig.